Fakta om silke

Silke kommer oprindeligt fra Kina. Det siges, at en kinesisk kejserinde for omkring 4500 år siden opdagede, hvordan en larve spandt en tynd tråd rundt om sig selv for at få beskyttelse.

"Det ville sikkert være vældigt skønt at svøbe sig ind i tråd af en lignende art," siges det, at kejserinden har tænkt. Hun beordrede sine hofdamer til at forsøge at løsne disse tråde og væve dem sammen til et stof. På grund af sin opdagelse blev denne kejserinde ophøjet til gudinde, og selv i dag er hun med i silkeavlernes bønner om en god høst!

Silkestoffet har flere forskellige gode egenskaber. For eksempel er det meget slidstærkt og har en fantastisk varmende effekt.

Der findes mange forskellige silketyper, og dem vi anvender mest er morbærsilke og tussah-silke:


Silkekokoner

Morbærsilke
Morbærsilke er den type silke, der dyrkes i Kina, og som de allerfleste silkestoffer er lavet af, man kender den som en lille hvid kokon.

Morbærtræerne bliver til føde for sommerfuglens larver. Når larverne har spist færdig af morbærbladene, begynder de at spinde sig ind i en kokon af tynd tråd, der kan blive 2-4 kilometer lang, som derefter udvindes under yderligere forarbejdning.

Tussah-silke
Tussah-silke kommer fra Tussah-sommerfuglen, der lever vildt i både Kina og Indien. Tussah-kokonen er større og mørkere i farven. Materialet er lidt grovere end morbærsilke og farven kan variere fra lys gyldenbeige til mørkere brun, afhængigt af hvilket træs blade, larven har levet af. Tussah-silke kaldes ofte natursilke, fordi larverne lever vildt i naturen.

Forskellige former for fremstilling
Udover de forskellige kvaliteter, fremstilles silke selvfølgelig også på forskellige måder. Vi har både trikot (strikket) og vævet silke. Den vævede silke forekommer hos os hovedsageligt i form af to forskellige vævninger; satin og habutai, hvor satin er lidt stærkere og habutai resulterer i et tyndere stof.


Råsilke i forskellige farvetoner

Momme
Mange stoffer angives ofte i hvor mange tråde det har på en bestemt overflade. På denne måde kan tætheden og kvaliteten af stoffet beskrives. Når det kommer til silke, bruger man i stedet et vægtmål kaldet momme. Oprindeligt er dette et japansk vægtmål. Vægtmålet bruges af den simple årsag, at silketrådene er alt for tynde og fine til at kunne tælles. Hvis vi skal give et eksempel, så er et silkestof med 8 momme relativt tungt, mens et med 16 momme er kraftigt.